Bulgur to bardzo pożywna kasza popularna na Bliskim Wschodzie. Zawiera dużo błonnika i jest niskokaloryczna.
SKŁADNIKI
szklanka kaszy bulgur
mieszanka kiełków do smażenia
cebula
dowolne warzywa (mogą to być kawałki marchwi, bakłażana lub cukinii)
olej
zieleninka
pomidorki koktajlowe do przybrania
PRZEPIS
Kaszę umyć na sicie pod bieżącą wodą. Jeśli to drobna kaszka, to wystarczy ją zalać w skali 1:1,5 wrzącą osoloną wodą na 25-20 minut, aż wchłonie cały płyn i napęcznieje. Jeśli mamy grubszą, to gotujemy kilka minut w 2 szklankach wody i zostawiamy pod przykryciem. Nie mieszamy. W woku na oleju przesmażamy cebulę, warzywa, kiełki (ewentualnie pieczarki) oraz pokrojone w plasterki parówki sojowe. Doprawiamy, mieszamy z kaszą. Na talerzu posypujemy zieleninką oraz pomidorkami koktajlowymi. Smacznego 🙂