A password will be e-mailed to you.

Bulgur to bardzo pożywna kasza popularna na Bliskim Wschodzie. Zawiera dużo błonnika i jest niskokaloryczna.

 

SKŁADNIKI
szklanka kaszy bulgur

mieszanka kiełków do smażenia

cebula

dowolne warzywa (mogą to być kawałki marchwi, bakłażana lub cukinii)

olej

Twoje ulubione przyprawy

zieleninka

pomidorki koktajlowe do przybrania

 

 

PRZEPIS

 

Kaszę umyć na sicie pod bieżącą wodą. Jeśli to drobna kaszka, to wystarczy ją zalać w skali 1:1,5 wrzącą osoloną wodą na 25-20 minut, aż wchłonie cały płyn i napęcznieje. Jeśli mamy grubszą, to gotujemy kilka minut w 2 szklankach wody i zostawiamy pod przykryciem. Nie mieszamy. W woku na oleju przesmażamy cebulę, warzywa, kiełki (ewentualnie pieczarki) oraz pokrojone w plasterki parówki sojowe. Doprawiamy, mieszamy z kaszą. Na talerzu posypujemy zieleninką oraz pomidorkami koktajlowymi. Smacznego 🙂