W zimie mamy mniejszy wybór świeżych warzyw, dlatego warto ukisić w domu bialą kapustę. Jest zdrowa, smaczna i chrupiąca 🙂
SKŁADNIKI
1-2 głowki białej kapusty
ok. pół kg marchwi (można ją ukisić i bez marchewki, ale ja wolę w tym połączeniu)
sól
opcjonalnie:
żurawina, jabłko, kminek
PRZEPIS
Kapustę po wycięciu głąba poszatkować, marchew utrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać w misce z solą i ciasno układać w garnku lub słoju. Docisnąć czymś ciężkim, wtedy kapusta będzie puszczać sok i nie będzie obsychać na wierzchu. I gotowe:) Część można zjeść od razu, jako świeżą surówkę z kapusty, polewając ją oliwką i doprawiając ulubionymi przyprawami, reszta będzie ukiszona już po 2-3 dniach.
Wtedy również można do niej
dodać oliwkę i np. posiekaną cebulkę, starte jabłko,kminek, ale sama w sobie jest wyjątkowa i nie można się od niej oderwać 🙂 Smacznego.