A password will be e-mailed to you.

Ikrę bakłażanową można różnie przygotować, ja dziś zrobiłam taką prostszą wersję, z cukinią, papryką oraz pomidorami.:)

 

ikra

Ikra bakłażanowa z cukinią, papryką , pomidorami.

SKŁADNIKI

2-3 bakłażany
cukinia
papryka
cebula
3-4 pomidory lub pomodory krojone z puszki i/lub przecier pomidorowy
olej do smażenia
sól
pieprz
zioła prowansalskie lub inne /twoje-ulubione-przyprawy
można też dodać czosnek

PRZEPIS

Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oleju, dodać pokrojone w drobną kostkę bakłażany i smażyć dalej. Po 3-4 minutach podlać trochę wodą, żeby się nie przypalało i dusić pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Następnie dorzucić pokrojoną w drobną kostkę paprykę, cukinię i na końcu pomidory. Przyprawić i dusić dalej pod przykryciem z 10-15 minut.
Można posypać natką lub bazylią. Podawać z pieczywem lub kaszą. Smakuje i na ciepło i na zimno 🙂
Można pokroić jeszcze drobniej, można też posiekać. Ja lubię, jak są wyczuwalne kawałeczki warzyw. Można też zmiksować, ale wtedy powstanie taki krem. To zależy co kto woli 🙂