Guacamole to popularny meksykański sos, którego bazą jest awokado.
1-2 awokado
limonka lub cytryna
kolendra
sól
pieprz
oliwa
opcjonalnie:
ostre papryczki
kumin (kmin rzymski)
zmiażdżony czosnek 1-2 ząbki
łyżka rozdrobnionej cebuli
1 miękki pomidor bez skórki (najlepiej malinowy)
można też dodać:
ugotowane krewetki lub tuńczyka z puszki
PRZEPIS
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, wbijając w nią nóż, wtedy z łatwością wyjdzie. Awokado można posiekać nożem, rozgnieść widelcem lub zmiksować, ja jednak najbardziej lubię takie posiekane, gdy wyczuwalne są takie małe kawałeczki. Skropić obficie limonką lub cytryną, wtedy dłużej pozostanie zielone. Dodać przyprawy, posiekaną kolendrę, oliwkę, i już sos gotowy, ale można też dodać np. trochę posiekanej cebuli i posiekanego pomidora, wtedy otrzymamy inną wersję guacamole.
Można też dodać ugotowane rozdrobnione krewetki lub tuńczyka z puszki. Smacznego 🙂