A password will be e-mailed to you.

Warto namoczyć przez noc groch, aby na drugi dzień móc się rozkoszować przepyszną, rozgrzewającą grochówką. 🙂

IMG_2093

namoczony groch

 

SKŁADNIKI

3 litry wody
pół kg grochu
rozdrobniona włoszczyzna
kilka ziemniaków
wędzone tofu lub biały ser wędzony
kilka pieczarek lub kilka pomidorów suszonych
można dodać serek topiony
liść laurowy
imbir
ziele angielskie
sól
pieprz
czosnek
/twoje-ulubione-przyprawy

 

IMG_2096

tofu wędzone

PRZEPIS

Do gotującej się wody dodać namoczony groch, rozdrobnioną włoszczyznę, pokrojone ziemniaki i przyprawy. Można też dodać kilka pokrojonych pieczarek lub kilka suszonych pomidorów. Pod koniec gotowania dorzucić tofu wędzone lub biały ser wędzony pokrojony w kostkę. Można też wkroić plasterki parówek sojowych. Posypać natką lub świeżymi ziołami. Można też dodać troche świeżego zmiażdżonego czosnku bezpośrednio do talerza, jeśli ktoś lubi. Smacznego 🙂

grochowka 1

grochówka z pomidorami suszonymi