A password will be e-mailed to you.

Fasolę po bretońsku można przygotować na różne sposoby. Ja zrobiłam dwa warianty: z parówkami sojowymi, wędzonym tofu w pomidorach oraz z tofu i świeżą papryką w pomidorach. Czasami też dodaję marchew lub nawet całą włoszczyznę 🙂

fasola piekny jas

fasolę zalewamy wodą (4 razy większą objętością niż wynosi objętość fasoli)

fasola1

a tak wygląda gdy napęcznieje po całej nocy moczenia

SKŁADNIKI

pół kg suchej fasoli piękny jaś
kilka dojrzałych pomidorów, o ile jest na nie sezon, lub 2 puszki krojonych pomidorów
1 mała pokrojona cebula
kilka ząbków pokrojonego czosnku
parówki sojowe
tofu wędzone
sól
pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
sporo majeranku

/twoje-ulubione-przyprawy
posiekana natka i/lub koper do posypania
łyżka masła lub dobrego oleju do smaku

opcjonalnie:
tofu naturalne
pokrojona marchew
rozdrobniona włoszczyzna
świeża papryka pokrojona w kostkę

tofu i parowki

wędzone tofu i parówki sojowe

cebula1

pokrojona cebula


PRZEPIS

Namoczoną i odsączoną fasolę umieścić w garnku i zakryć nową wodą. (Tamtą odlewam, żeby po fasoli nie było wzdęć).  Gotować ok. godziny, najpierw na dużym ogniu, a jak się zagotuje – zmniejszyć. Nie solić, dopiero pod koniec gotowania, bo będzie twarda. Cebulę i czosnek można dodać od razu, wtedy się rozgotują i pozostanie po nich tylko smak. Po godzinie dodać pokrojone parówki i tofu, ewentualnie pokrojone warzywa, na które się decydujemy. Po 10 minutach dodać pokrojone drobno pomidory bez skórki lub pomidory z puszki, doprawić. Gotować jeszcze z 10-15 minut. Można odlać trochę płynu lub zagęścić łyżką mąki rozmieszaną z odrobiną tegoż płynu 🙂 Na talerzu posypać posiekaną zieleninką. Do fasoli podawać pieczywo. Smacznego 🙂

fasolka po b. 2

fasola po bretońsku z parówkami sojowymi i wędzonym tofu w pomidorach

fasolka 1

fasola po bretońsku z tofu naturalnym i świeżą papryką w pomidorach