Mamy wreszcie upały, nic tak się nie sprawdza w taką pogodę, jak chłodnik 🙂
Z chłodnikiem mam miłe wspomnienia z dzieciństwa. Zawsze całą rodziną w upalne niedziele kroiliśmy poszczególne składniki (ja i siostra miałyśmy wtedy po kilka lat), a potem zasiadaliśmy do stołu, a w tv leciał serial Flip i Flap 🙂
SKŁADNIKI
1-2 pęczki botwinki
młoda włoszczyzna
ogórki gruntowe
koperek
szczypiorek
kefir lub/i jogurt naturalny
można też dodać śmietanę, biały ser, jajko na twardo
sól
pieprz
PRZEPIS
Pokrojoną w paski włoszczyznę i buraczki gotować w małej iklości wody. Pod koniec dodać pokrojone łodygi i liście botwinki. Ostudzić. Dorzucić obrane i pokrojone w ćwierćplasterki ogórki, dużo posiekanego kopru i szczypiorku, zalać jogurtem lub/i kefirem, doprawić. Jeść mocno schłodzony. Można też dodać biały ser pokrojony w kostkę oraz jajko na twardo. Smacznego. 🙂