Nadal można kupić szparagi, więc korzystajmy 🙂 Kiedyś tylko w czerwcu były 🙂
SKLADNIKI
białe szparagi
masło
sól
PRZEPIS
Białe szparagi, w odróżnieniu od zielonych, koniecznie trzeba obrać. Należy też odłamać stwardniałe końce. Zagotować osoloną wodę w garnku (najlepiej w takim specjalnym, wąskim, do którego się wstawia szparagi na sztorc, aby delikatniejsze główki wystawały ponad poziom wody, wtedy gotują się pod wpływem pary), wrzucić szparagi i gotować przez kilka minut. Osączyć na durszlaku, dodać trochę masła. Pasują do nich młode ziemniaki z koperkiem, młoda lekkoobgotowana marchew, ugotowane sojowe parówki. Można też pomieszać białe szparagi z zielonymi. Tak właśnie zrobiłam, bo nie umiałam się w sklepie zdecydować na tylko jedne z nich 🙂 Smacznego 🙂