Barszcz ukraiński jest bardzo bogatą w smaki i dodatki potrawą. Przygotowuje się go nieco dłużej niż inne zupy, ale naprawdę warto. Można zawsze ugotować szybszą wersję – z mrożonki, ale i tak warto dodać jeszcze kilka składników do takiej gotowej mieszanki 🙂
SKŁADNIKI
3-4 litry wody
włoszczyzna
zielona fasolka
4-5 buraków
3-4 ziemniaki
kawałek świeżej kapusty
ugotowana czerwona fasola (może być z puszki)
sól
pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
twoje ulubione przyprawy
serek ropiony i/lub śmietana 18%
biały ser
zieleninka
przecier pomidorowy lub mały koncentrat
trochę soku z cytryny
garść namoczonych suszonych grzybów leśnych
PRZEPIS
Do gotującej wody wrzucić poszatkowaną włoszczyznę, grzyby, ziemniaki i buraki. Dodać fasolkę szparagową i poszatkowaną kapustę. Doprawić. Pod koniec gotowania dodać ugotowaną czerwoną fasolę, serek topiony lub/i śmietanę oraz przecier pomidorowy. Polać sokiem z cytryny, wtedy zupa nabierze wyrazistszego smaku i koloru (można też dolać trochę koncentratu z buraków). Na talerze położyć pokrojony w kostkę biały ser (wtedy zupa stanie się pełnowartościowym samodzielnym posiłkiem), zalać barszczem i posypać posiekaną natką. Można też dodać zmiażdżony świeży czosnek do talerza, jeśli ktoś lubi. Smacznego 🙂