Barszcz czerwony można przygotowywać na różne sposoby. Można robić czysty, taki do picia, bez buraków, można wcześniej ukisić buraki, ja jednak najbardziej lubię taki ze świeżych buraków, i koniecznie zjadam go wraz z nimi oraz ze skrojoną włoszczyzną. (Nawet jeśli ktoś nie przepada za burakami jako jarzynką, to w zupie powinny mu posmakować). Aby wyszedł z niego pełnowartościowy posiłek, dodaję również biały ser pokrojony w kostkę.
SKŁADNIKI
2 -3 litry wody
1kg buraków
włoszczyzna
garść suszonych leśnych grzybów
sól
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
natka pietruszki
biały ser
śmietana 18% i/lub serek topiony
PRZEPIS
Zagotować wodę, dodać pokrojoną w plasterki włoszczyznę oraz pokrojone na cienkie ćwierćplasterki buraki a także namoczone wcześniej grzyby. Doprawić, a po wyłączeniu zabielić śmietaną. Na talerze włożyć pokrojony w kostkę biały ser , zalać barszczem i posypać zieleninką. Można do niego podać kulebiak z kapustą 🙂
Gdy barszcz pokropimy sokiem z cytryny, uzyska jeszcze piękniejszą barwę 🙂